postheadericon Ősszel átadhatják a Hármas-Körös gátfelújítását

Írta: Kővári Anna    Fotó: Mészáros János

Sajtótájékoztatót tartottak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság legnagyobb árvízvédelmi fejlesztéséről. A 3,3 milliárd forintos Hármas-Körös jobb parti töltésfejlesztéséről Lovas Attila beszélt.

A szakember elmondta, hogy közel 11 kilométeren újul meg az árvízvédelmi fővédvonal, így a Körös-toroktól egészen Kunszentmártonig megfelelő válik az árvízvédelmi biztonság. 

A beruházás során Szelevény is belépett azoknak a települések sorába, ahol vízparti sétány található. A fejlesztés nyomvonalába eső magasparti részen, közel 300 méter hosszan egy díszburkolatú sétányt alakítottak ki. Itt ugyanazokat a burkolóelemeket használta a kivitelező, mint a szolnoki sétánynál - tájékoztatott az igazgató.

A fejlesztés jó ütemben és a tervek szerint halad, a készültség 80 százalékos a Körös-zugban.

A munkálatokról elmondta, hogy a csatlakozó árvízvédelmi szakaszokon megfelelő magasságú és erősségű töltés épült meg, közel félmillió köbméter földet mozgatott meg a kivitelező és 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot építettek ki. A földművek mindenhol elkészültek, az egyéb csatlakozó létesítményeken van még munka.

A beruházás során négy szivattyútelep rekonstrukciójára került sor, melyek közül a mesterszállási, a Tóközei és a Tőkefoki elkészült, a Harangzugi szivattyútelep építése 85 százalékos készültségű, illetve 6 kilométeren a töltéskorona-burkolat megépítése van még hátra.

A vízügyi igazgató úgy látja, hogy az őszi befejezést nem veszélyezteti semmi, októberben megtörténhet az ünnepélyes átadás.